25. jun 2020
Artikel
Hvad koster Salmonella Dublin i din besætning?

Hvad koster Salmonella Dublin i din besætning?

Udbrud: Det kan være vanskeligt at gennemskue tabet ved en salmonellainfektion. En ny model til omkostningsberegning giver et bud på det økonomiske tab.

Det er ofte en stor udfordring at skulle sanere en besætning for Salmonella Dublin. Det er samtidig svært at overskue, hvor stor den økonomiske belastning egentlig er, når besætningen er konstateret smittet. En beregning i SimHerd kan give et godt bud på, hvad omkostningerne er pr. år, og dermed bidrage til at motivere den investering, som skal foretages for at opnå Salmonella Dublin Niveau 1. I en økologisk besætning med 585 årskøer blev de årlige omkostninger til Salmonella Dublinsmitte og sanering i en nylig modelberegning estimeret til godt 800.000 kr.

Pas på besætningen

  • For alle de besætninger, som ikke har Salmonella Dublin inde på livet, kan artiklen her bidrage til at øge fokus på smitteforebyggelse. Det er enormt dyrt at få Salmonella Dublin ind i besætningen, så prøv at tjekke om din egen smittebeskyttelsesplan er up-to-date, så du undgår at slæbe Salmonella eller andre alvorlige smitstoffer ind i din besætning.
  • Eksempelvis vil det være nyttigt at sørge for, at der forefindes et forrum med overtrækstøj, støvler og håndvask, så besøgende i besætningen ikke slæber smitte ind.
  • Ligeledes skal dyr og maskinel, der er i kontakt med andre besætninger, være rene og fri for smitte, før de får lov til at komme ind i besætningen.

Du kan læse hele artiklen HÉR.

Hvad koster Salmonella Dublin i din besætning?

Download (.PDF)

Forfattere: Jehan Ettema, SimHerd, Liza Rosenbaum Nielsen, Københavns Universitet, Kvægfagdyrlæge Troels Løwig Larsen, Boehringer Ingelheim Animal Health Denmark A/S